Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Publikacja:
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Aby określić wpływ na zdrowie emulgatorów spożywczych, w badaniu naukowców z paryskiej Sorbony przeanalizowano dane medyczne ponad 100 000 dorosłych pacjentów z lat 2009-2023. Pod koniec badania u 1056 uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Ponadto wykazano, że z rozwojem tej choroby powiązanych było także kilka dodatkowych dodatków, w tym guma ksantanowa, cytrynian sodu i guma arabska.

„Emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy”

Autorzy badania pt. „Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study”, które opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, stwierdzili: – Znaleźliśmy bezpośredni związek pomiędzy ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne emulgatory szeroko stosowane w żywności produkowanej na skalę przemysłową.

Powodem tego związku jest to, że emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych, powodując przewlekłe schorzenia, takie jak np. cukrzyca typu 2 oraz choroby kardiologiczne. Naukowcy podkreślili jednocześnie potrzebę dalszych badań w celu potwierdzenia uzyskanych wyników, jak również wprowadzenia stosownych działań przeciwko potencjalnie szkodliwym składnikom żywności.

„Ryzyko śmierci wyższe od 50%”

Przeprowadzone w lutym tego roku badanie przeglądowe wykazało, że żywność UPF jest powiązana z ponad 30 różnymi problemami zdrowia fizycznego i psychicznego. W badaniu za pomocą kwestionariuszy żywieniowych i informacji o diecie przeanalizowano dane 9,9 miliona osób. Naukowcy stwierdzili, że większe spożycie ultraprzetworzonych produktów spożywczych wiązało się z wyższym o 50% ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia. Dodatkowo, o 48-53% wyższe było ryzyko rozwoju stanów lękowych, a o 12% większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

We wcześniej przeprowadzonym badaniu dowiedziono, że 1 na 7 osób dorosłych jest uzależniona od żywności ultraprzetworzonej. Badanie sugeruje, że ten poziom uzależnienia jest zbliżony do innych legalnych substancji u dorosłych: 14% było uzależnionych od alkoholu, a 18% było nałogowymi palaczami. Autorzy badania zasugerowali, że oznaczanie produktów żywnościowych jako „uzależniających” może pomóc konsumentom zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.

T.H.

Źródła: https://dentistry.co.uk/

https://www.thelancet.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dodatek covidowy - Dentonet.pl
Dodatki covidowe dla medyków: nowe zasady rozliczania Lekarz

Od 1 listopada 2021 r. personel medyczny otrzyma dodatkowe wynagrodzenie covidowe za każdą godzinę opieki nad pacjentem z podejrzeniem i z zakażeniem wirusem SARS-CoV-2. Dla placówek medycznych, które leczą pacjentów z COVID-19, oznacza to czytelniej...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowie jamy ustnej
Japonia: zdrowie jamy ustnej a sarkopenia i cukrzyca Lekarz

W licznych badaniach dowiedziono, że stan zdrowia jamy ustnej ma istotne przełożenie na zdrowie ogólne. Kilka opublikowanych dotychczas prac dotyczyło związku pomiędzy stanem jamy ustnej a cukrzycą oraz sarkopenią. Ponieważ jednak dowody są skąpe, a ...

Paulina Pakula
Higienistka i pacjent z cukrzycą. „Edukacja i profilaktyka” Asysta

– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna,...

cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 2: gwałtowny wzrost liczby chorych przed 40. Lekarz

Eksperci ds. zdrowia już od dłuższego czasu ostrzegają przed wzrostem liczby dorosłych Brytyjczyków z młodszych grup wiekowych, zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Zgodnie z analizą przeprowadzoną przez organizację charytatywną Diabetes UK,...

diabetes 777001 1280
Cukrzyca typu 2, higiena jamy ustnej a poziom glukozy Lekarz

Pacjenci, którzy chorują na cukrzycę typu 2, a przy tym wykazują prawidłowe nawyki w zakresie higieny jamy ustnej, mają niższy poziom glukozy we krwi. Tak wynika ze wspólnego badania przeprowadzonego przez ekspertów Centrum Badań Klinicznych Minami D...

cukrzycy
Mężczyźni z cukrzycą bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy Lekarz

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...